Dizainerių sąjunga grąžino Lietuvą į Šilko kelią

http://www.delfi.lt/gyvenimas/naujos_formos/dizaineriu-sajunga-grazino-lietuva-i-legendini-silko-kelia.d?id=68089564

Lietuvos dizainerių sąjunga 2015 m. gegužės 14-18 dienomis dalyvavo 11-oje tarptautinėje Kinijos kultūrinių ir kūrybinių industrijų parodoje(International Cultural Industries Fair – ICIF), kuri vyko Šendženo mieste (Shenzhen).

Parodos lankytojai apžiūrėjo 2683 dalyvių stendus iš visos Kinijos ir iš daugiau nei 40 kitų pasaulio valstybių, pristatančių savo šalį ar regioną garsinančius kultūrinius aspektus. Rusai ir kazachai dainavo, iraniečiai gyrėsi persiškų kilimų technikomis, indai siūlė šilką, kašmyrą bei arbatas, o mes, lietuvaičiai, demonstravom naujausius lietuviško grafinio bei produkto dizaino pavyzdžius, tuo gerokai išsiskirdami iš kitų eksponentų. Tačiau visoje parodoje galima buvo rasti viską, kas telpa į kultūros sąvoką – nuo tradicinių meno ir amatų iki naujausių technologinių sprendinių.
Šiųmetės parodos pagrindinė tema ir leitmotyvas – istorinis Šilko kelias, kuriuo iš Kinijos į Europą Viduramžiais buvo gabenamas šilkas ir kitos vertingos prekės. Parodos organizatoriai atidengė milžinišką reljefinį pasaulio žemėlapio fragmentą, kuriame apibrėžta Šilko kelio kultūrinio arealo reminiscencija, pristatoma kaip draugiška ir produktyvi valstybių ir civilizacijų partnerystė. Žemėlapyje vaizduojamos šių laikų valstybių sienos, tad šiaurinė Šilko kelio riba kerta tuo metu klestėjusią Lietuvos Didžiąją kunigaikštystę maždaug žemiau Nesvyžiaus.