ICIF 2018

Lietuvos delegacija jau penktą kartą sudalyvavo Tarptautinėje kūrybinių ir kultūrinių industrijų parodoje (ICIF 2018) Kinijoje, Šenženo mieste, kuri vyko gegužės 10-14 dienomis. Tai didžiausia tokio pobūdžio kasmetinė paroda Kinijoje, kurią globoja šalies centrinė valdžia – Kinijos kultūros ministerija, Komercijos ministerija, Valstybinė radijo ir televizijos administracija, taip pat Kinijos tarptautinės prekybos skatinimo taryba. Ypatingą parodos statusą pabrėžia ir tai, kad ji rengiama būtent Šenženo mieste, kuris dar vadinamas Kinijos ekonominiu stebuklu.

Į ICIF parodą susirenka dalyviai iš daugiau nei šimto pasaulio šalių. Organizatorių vertinimu, nuo pat ICIF organizavimo pradžios 2004 metais, ši paroda jau sugeneravo daugiau nei pusantro trilijono Kinijos juanių prakybos apyvartą (kas atitinka maždaug 200 mlrd. Eurų).

Lietuvos atstovai dalyvauja ICIF parodoje nuo 2013 metų, tačiau šiais metais jų pasirodymas buvo išskirtinis: tik Lietuvai „Šilko kelio“ salėje šiais metais buvo skirti net du stendai, kuriuose savo produktus, paslaugas ir kūrybinius pasiekimus pristatė įvairios Lietuvos įmonės ir individualūs kūrėjai. Vieną iš dviejų Lietuvos stendų koordinavo Lietuvos dizainerių sąjunga, kartu su partneriais VšĮ Ante Litteram, VšĮ Nacionaliniu plėtros institutu, Baltijos labdaros fondu ir parodinės įrangos studija „Daba Expo“. Šiame stende buvo pristatyti šie dalyviai: virtualios realybės technologijų įmonė Inlusion Netforms, lietuviškų peteliškių namai „Dom Bow Ties“, drabužių dizainerė Daiva Urbanavičiūtė, dailininkas ir dizaineris Vitalis Čepkauskas. Specialiai parodai buvo išleistas Lietuvos dizainerių sąjungos ir partnerių leidinys „Design Your Life“, kuriame pristatytas Lietuvos dizaino sektorius ir įvairių Lietuvos dizaino kūrėjų pasiekimai.

Antrąjį stendą koordinavo Lietuvos Respublikos ambasada Kinijoje. Šiame stende save pristatė nuotykių parkų įmonė „UNO Parks“, dailininkas vitražistas Nerijus Baublys, mados dizaino ženklas LegCode (Laura Kuprytė).

Šiųmetės Lietuvos ekspozicijos koncepcija išreikšta šūkiu „Design Your Life“, kviečiančiu patiems kurti savo gyvenimą visais aspektais. Ši koncepcija pagrįsta siekiu atsiliepti į šiuolaikinius globalius socialinius ir ekonominius iššūkius, taip pat į Ketvirtosios pramoninės revoliucijos tendencijas, lemiančias skaitmeninės, biologinės ir fizinės plotmių susiliejimą. Šiuo metu kaip niekad yra svarbus holistinis ir tarpdiscipliniškas požiūris į visas gyvenimo sritis, kadangi neįmanoma kurti visuomenės ir visos žmonijos gerovės ignoruojant kokius nors atskirus klausimus. Tad ir požiūris į dizainą jau seniai yra tapęs platesnis: dizainas nebėra vien tik būdas jungti produktų ar paslaugų funkcines ir estetines savybes, – dizainas jau tapo tam tikra socialinės inžinerijos priemone, kuri skatina mokslo, technologijų, kultūros, inovacijų, verslo, pramonės ir visų kitų sričių integraciją. Atlikdamas integruojančio veiksnio vaidmenį, dizainas taiko darnios plėtros ir žiedinės ekonomikos principus. Būtent todėl šiųmečiam Lietuvos stendui apipavidalinti pasitelkta skritulio formos schema, kurios išorėje vaizduojamos pagal žiedinės ekonomikos principus sąveikaujančios sritys, o jų sąveika, kreipiama dizaino priemonėmis, padeda kurti gerovę. Puikus tokios tarpdisciplininės sąveikos pavyzdys – stende pristatytos virtualios tikrovės technologijos: skaitmeninių technologijų pagalba sukurtos virtualios meno galerijos, leidžiančios lankytojams įžengti į meninių paveikslų vidų, pasivaikščioti po fantazijų pasaulį. Technologijos, sujungtos su kūrybiškumu, leidžia ne tik mėgautis netikėtomis patirtimis, bet ir praturtinti ir kokybiškai sustiprinti edukacinius procesus. Šis pavyzdys – tik maža stotelė bekraščiuose kūrybinių industrijų horizontuose.

Parodos dalyviai sulaukė gausaus Kinijos žiniasklaidos priemonių (spaudos ir televizijos) dėmesio. Ilgametis Lietuvos atstovų bendradarbiavimas su Kinijos partneriais leidžia kasmet palankiomis sąlygomis pristatyti Lietuvos kūrybinių industrijų sektorių šioje svarbioje parodoje, garsinti Lietuvos vardą ir didinti Lietuvos organizacijų, įmonių ir individualių kūrėjų bei šios šalies prekės ženklų žinomumą Kinijos rinkoje.